Nekretnine Magazin

Živa ograda čuva svežinu u vašem dvorištu

Za većinu promena koje želite da napravite u dvorištu pravo je vreme, jer uskoro počinje leto i vrućine. Dočekajte spremni letnje dane i ozelenite dodatno vaše dvorište kako biste sačuvali svežinu, a mi vam preporučujemo živu ogradu. Ako vam se čini da vam bašta nije dovoljno zelena, biće dovoljno samo nekoliko komada i vaše dvorište će oživeti.

Na primer tuje, tise, zimzeleno žbunje, možete da kupite u saksiji ili sa busenom. Ako kupujete biljke bez busena, ne zaboravite da ih stavite u kantu sa vodom, da bi koren mogao da apsorbuje dovoljnu količinu tečnosti. I sledeći korak je jednako jednostavan – iskopajte rupu i izvađenu zemlju pomešajte sa kompostom, a nakon što ste posadili biljku, zatrpajte rupu, sabijte zemlju i zalijte.

Stručnjaci savetuju da biljke sadite sa razmakom od pola metra do metar, a obično se sadi u kanale, cik-cak, na rastojanju od 30 centimetara.

Kad sadite živice trebalo bi da imate na umu da se one dele na slobodno rastuće i oblikovane. Prve se podižu od prirodno oblikovanih četinara, poput tuja, kleka, stubastih tisa, čempresa, zatim niskih lišćara, ili cvetnog šiblja kao što su suručica, vajgela ili hibiskus.

Naravno, ima i vrsta koje su pogodne za orezivanje i od njih bi mogli da napravite zanimljiv oblik po svojoj želji. Pri tom bi trebalo voditi računa da se one od osnove moraju sužavati ka vrhu. Ako niste vešti, postoje i profesionalci koji bi mogli da vam pomognu da dobijete od živice željeni oblik, a šta god da izabrete sigurno ćete uživati.

Izvor: Halo oglasi

Call Now Button