Nekretnine Magazin

Pet saveta za one koji planiraju da iznajme stan

Iznajmljivanje stana veoma je komplikovano, a kako biste se kao podstanar što bolje zaštitili, Halo oglasi nekretnine spremili su vam nekoliko saveta o tome na šta bi trebalo da obratite pažnju, kako kasnije ne bi bilo problema.

  1. Ugovor

Ugovor o zakupu stana je dokument koji obavezuje, ali i štiti i stanodavca i podstanara, i zato je veoma poželjno imati ga, mada mnogi vlasnici stanova to izbegavaju jer misle da će ih na taj način inspekcija lakše pronaći ukoliko ne plate porez na izdavanje. Ukoliko je vaš stanodavac razuman i shvata da se tim ugovorom i sam štiti, znajte da se njime definiše i vreme trajanja zakupa, visina mesečne kirije, depozita, način plaćanja kirije i računa, ali i otkazni rok. Zapravo, čitav zakupni odnos se reguliše putem tog ugovora. U slučaju bilo kakvog spora, obe strane uvek mogu da prilože primerak ugovora, kao pismeni dokaz o postojanju zakupnog odnosa.

  1. Računi

Proverite da li je prethodni stanar platio sve račune – za struju, kablovsku, telefon, Internet, Infostan. Posebnu pažnju obratite na račun za Infostan i fiksni telefon, na čijem obračunu, na dnu računa, možete videti da li postoji dug za prethodni period. Ovu stavku ne prepuštatajte slučaju, jer nikad ne znate na kakvog vlasnika stana možete da naletite, a “čist račun” je važan za dobre odnose.

  1. Zapisnik

Stanje u kom se nekretnina nalazi je veoma važno, jer takođe nije vaš obaveza da popravljate ono što su prethodni stanari pokvarili. Detaljno pogledajte u kakvom je stanju stolarija, parket, zidovi, bojler, uređaji, ali i sitnije stvari kao što su npr utičnice, sijalice… Sačinite zapisnik sa budućim gazdom, potpišite oboje taj papir, kako kasnije ne biste imali problema i da ne dolazite u situaciju da se ubeđujete da li je komad nameštaja bio pohaban ili ste ga vi slomili. Uz zapisnik možete priložiti i fotografije zabeleženog stanja u stanu.

  1. Depozit

Neki stanodavci insistiraju na depozitu, ali ne svi. Kod onih koji ga traže, to je uglavnom vid osiguranja da kad izlazite iz stana nećete ostaviti neplaćene račune ili slomljen nameštaj. Tu vam dobro dođe zapisnik koji smo predložili, koji će “crno na belo” da pokaže u kakvom ste stanju zatekli stan, a u kakvom ga vraćate. Dogovorite se precizno sa stanodavcem. Neke stvari se prirodno habaju i ako ste u stanu nekoliko godina, ne možete da nadoknađujete tu vrstu problema.

  1. Otkazni rok

Postoje zakoni, ali postoji i praksa i zato je za vas najbolje da proverite sa gazdom koliki je otkazni rok, čak iako ne planirate da menjate stan. Prema Zakonu o stanovanju, stanodavac daje pismeni otkaz podstanaru koji iznosi 90, dok u zimskom periodu (od 1. decembra do kraja februara) on iznosi čak 120 dana. Otkazni rok počinje da teče sledećeg dana, od dana uručenja otkaza podstanaru. Ukoliko ugovorom nije drugačije definisan otkazni rok, u slučaju spora uzima se zakonski okvir. U praksi je to mahom stvar dogovora i zato, dogovorite se i po mogućstvu to unesite u Ugovor o zakupu stana.

Izvor: Halo oglasi
Call Now Button