Nekretnine Magazin

Od danas ID kartice za posrednike u poslovima sa nekretninama

Posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti od danas mogu da računaju na novu uslugu, koja će im pomoći da svojim klijentima ponude kvalitetnije usluge. Reč je o identifikacionim karticama koje su svojevrstan garant da je agent za nekretnine, odnosno posrednik, licenciran i obučen da obavlja ovaj posao.

Identifikacione kartice za agente dostupne su od danas, 10. maja, kao usluga koju „potpisuje“ Privredna komora Srbije, kako bi se povećala zaštita na tržištu nekretnina, unapredilo poštovanje pravila struke, ali i etičnosti u poslovanju. Prema nekim procenama, oko pola miliona građana godišnje ima posla sa nekretninama, bilo da ih nasleđuje, kupuje, prodaje ili ih stiče po osnovu ugovora o poklonu. Ako se uzme u obzir da se ovi poslovi u velikoj većini slučajeva odnose na kupovine i prodaje nekretnina, jasno je zašto je građanima značajno da budu sigurni u posrednike čije usluge koriste.

Veća sigurnost prodavca i kupca

Kako kažu u PKS za Halo oglasi nekretnine, ovo je važna inicijativa, jer nakon uvođenja Registra posrednika, doprinosi daljoj profesionalizaciji struke.

Za prodavce i kupce nekretnina, to znači veću sigurnost na tržištu nekretnina, a posrednicima i agentima daje više kredibiliteta u radu.

“Uređenje profesije i unapređenje uslova poslovanja je strateški cilj Grupacije posrednika PKS, od našeg osnivanja davne 2011. godine”, kaže za Halo oglasi nekretnine Damir Borić, predsednik Grupacije.

Prema njegovim rečima, identifikacione kartice su odličan instrument kojim će se povećati prepoznatljivost posrednika koji posluju u skladu sa propisima. ID kartica je svojevrstan garant za korisnike usluga ove branše, za prodavce i kupce, da sarađuju sa posrednicima i agentima koji su prošli sve neophodne obuke, stekli licencu i koji posluju u skladu sa najvišim stepenom profesionalnih standarda. Borić kaže da se na ovaj način smanjuje siva ekonomija u ovom sektoru.

Kodeks posrednika

ID kartice su logičan sled mera, koje je na neki način predvideo Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nekretnina Privredne komore Srbije. Grupacija je, kaže Borić, insistirala na usvajanju takvog Kodeksa.

“Izdavanje identifikacionih kartica je predviđeno po osnovu člana 14 Kodeksa, odnosno, Kodeks je stvorio potrebne uslove za primenu ove mere u praksi. Posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji su prihvatili odredbe Kodeksa i primenjuju ih u svakodnevnom radu, pružaju viši kvalitet usluga, uz veći stepen međusobne saradnje koji omogućava da njihovi klijenti brže obave posao kupoprodaje ili izdavanja nepokretnosti“, kaže Borić.

Procedura

Ako ste posrednik i zanima vas kako da dobijete karticu, to možete da učinite online. Prvi korak jeste da podnesete zahtev za izdavanje identifikacione kartice posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na portalu ePKS, uz prethodnu registraciju kvalifikovanim elektronskom sertifikatom. Agent ne podnosi zahtev lično, već se kartice izdaju na pisani zahtev privrednog subjekta, dakle agencije kod koje je zaposlen. Zahtev se podnosi preko internet portala PKS, u obliku digitalno potpisanog dokumenta.

Procedura za dobijanje kartica je utvrđena odgovarajućim pravilnikom. Naime, ID kartice će se izdavati na osnovu Pravilnika o utvrđivanju ispunjenosti uslova za izdavanje identifikacione kartice posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je doneo Upravni odbor PKS 10. decembra 2020. godine, na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti.

Podrška Ministarstva

Uvođenje samoregulative u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti i na taj način uvođenje reda i sigurnosti na tržištu nepokretnosti kako za kupce tako i za prodavce nekretnina, podržava i resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Da bi se izdala ID kartica, agent koji je radno angažovan u agenciji mora ujedno da bude upisan u Registar posrednika koji vodi to Ministarstvo. Agencija koja podnosi zahtev, u obavezi je da pristupi Kodeksu poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Kako kaže Damir Borić, nova usluga Privredne komore Srbije je još jedna dobra inicijativa Grupacije, a startuje upravo kada se obeležava Dan posrednika. Dan Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti je i ustanovljen povodom početka primene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, usvojenog takođe na inicijativu ovog skupa posrednika koji funkcioniše u okviru Privredne komore Srbije.Izvor: Halo oglasi

Call Now Button