Nekretnine Magazin

Nesvakidašnja „Kuća u kući“

Postoji trenutak kada kuća postane dom: kada vas osvoji svojom prijatnom atmosferom, interesantnim izgledom ili praktičnim rasporedom. „Kuća u kući“ je neobičan projekat arhitektonskog biroa „Marc Koehler Architects“ koji je prvobitno zamišljen kao investicija .

Međutim, zbog interesantnog dizajna kuće koji ju je opčinio, majka arhitekte je rešila da je zadrži i pretvori u svoj novi dom, slikarski atelje i kućnu kancelariju.

 

 

Zanimljiv naziv „Kuća u kući“ duguje svojoj dualnoj prirodi i funkciji – zaseban ulaz i prostor za kancelariju smešten je unutar privatnog dela kuće, a nesvakidašnja spoljašnjost dovoljna je najava da se u unutrašnjosti skriva nešto izuzetno.

 

 

Prostorni raspored kuće nastao je kombinovanjem tri zatvorena volumena različitih namena i zajedničkih prostorija između njih. Zajedničke prostorije formirane su upravo zidovima i plafonima tih zatvorenih volumena. Tako se u spiralnom nizu naizmenično ređaju privatne i otvorene prostorije.

 

 

 

Ulaz u kuću smešten je u prizemlju koje sadrži i ostavu u toalet. Klizna vrata vode do velike dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom koje povezuju terase smeštene sa obe strane kuće. Dinamično stepenište sa platformama i stepenicama nudi dosta prostora za rad, čitanje ili opuštanje.

 

 

U nastavku, spiralno stepenište vodi do volumena koji deluje kao da lebdi u vazduhu. U njemu je smeštena kancelarija do koje se može doći i zasebnim ulazom iz prizemlja. Oko ovog volumena smešteni su kupatilo, spavaća soba i atelje za slikanje.

Izvor KućaStil

Call Now Button