Nekretnine Magazin

Konačno stabilne cene nekretnina u Srbiji

Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, cene su konačno stabilizovane, realne su i sada je povoljan trenutak za kupovinu, smatraju stručnjaci za tržište nekretnina.

 

Konačno stabilne cene nekretnina u Srbiji
Predsednik UO Klastera nekretnina Nenad Djordjević je rekao Tanjugu da je do velikog pada cena došlo zato što je država, s početka ekonomske krize 2008. u SAD, u strahu od ‘mehura’ na tržištu nekretnina pravila u javnosti kampanju da će cene nekretnina padati, što je uplašilo investitore u nekretnine i stanovništvo.
To je, objasnio je on, pratio veliki rast nezaposlenosti od 2009. do 2012. i realan pad zarada.
Djordjević podseća da je pre toga zabeležen rast cena nekretnina u Srbiji, pošto su od 2004. do 2006. bila povećana novčana sredstva stanovništva i privrede, pa je uz liberalnu poslovnu politiku banaka tržište stambenih kredita doživelo ekspanziju.
„Cene su sada stabilne već duži period, ipak ova godina je počela – ni dobro ni loše. Trend iz 2014. se nastavlja, u januaru ove godine je zabeležen značajan rast devizne štednje u bankama, što je jedan od uzoroka pada prometa nekretnina“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, u periodu od 2008. do 2010. je svake godine devizna štednja rasla izmedju 600 i 700 miliona evra.
„Taj trend je u januaru 2015, iz za sada nepoznatih razloga, bio poprilično jak. Smatram da bi tražnja na tržištu nekretnina bila povećana kada bi Narodna banka Srbije naterala naše banke da snize kamatne stope na deviznu štednju“, rekao je Djordjević.
Veoma je značano, ističe on, to što su cene sada stabilne, jer niko neće da ulaže u nešto zašta očekuje da će da pojeftini.
Djordjević navodi da je na štednji gradjana skoro 10 milijardi evra i da bi bar polovina tog iznosa mogla da ode na kupovinu nekretnina.
On očekuje veći rast prometa nekretnina u narednom periodu, kao i da će biti samo manjih oscilacija u cenama.
Menažer prodaje u kompaniji Menadžer Milan Simonović je, takodje, rekao Tanjugu da su sada stabilne cene nekretnina i da ima samo manjih odstupanja za pojedine lokacije.
„Sada je povoljan trenutak za sve koji žele da kupe nekretninu, jer su cene ušle u realan okvir“, poručio je Simonović dodajući da je 2014. bila stabilizaciona godina, pošto su prodavci shvatili da moraju da koriguju cene.
On je kazao da su cene od 2008. na nekim lokacijama pale i za više od 30 odsto, kao i da je to bilo najizraženije na perifernim gradskim lokacijama.
I sada, kaže on, postoje mnogi prodavci koji traže nerealno visoke cene imajući u vidu to koliko su njihove nekretnine vredele 2008. godine.
„Tada je bio bum kredita, pa su se mnogi opekli i sada ne mogu da otplaćuju kredite, a kada hoće da prodaju mogu da dobiju dosta manje“, rekao je on.
Simonović još navodi da je ranije bilo oko 70 odsto kreditnih kupaca, dok ih je sada svega oko 20 odsto, jer više nema subvencionisanih stambenih kredita.
Direktor agencije Legat Nedeljko Malinović je rekao Tanjugu da su se cene stabilizovane i da je prodaja ove godine bolje počela nego u 2014.
On je napomenuo da ima mnogo više interesovanja iako ponuda nije sjajna, jer se jako malo gradi.
„Ima mnogo više poziva nego ranijih godina, ali ne baš u toj meri da bi mogli da kažemo da je to krenulo, ali nadamo se da će krenuti ukoliko neki novac udje u Srbiju“, kazao je Malinović.
Najviše se traže mali stanovi, jer ljudi uglavnom imaju do 50.000 evra, dok je za skuplje stanove dosta teže naći kupce.
Malinović očekuje da će u narednih pet godina cene rasti, s obzirom na to da će u zemlji biti realizovan veliki broj projekata, a naročito u Beogradu.

Call Now Button