Nekretnine Magazin

Šminkanje stana diže prodajnu cenu nekoliko hiljada evra

Ako ste rešili da prodate stan, pa čak i ako vam se žuri, nemojte lomiti preko kolena. Najbolje je da prvo obavite sitne radove i doterate malo svoju nekretninu, jer samo zato prodajna cena na kraju može biti i nekoliko hiljada evra viša nego da prodajete stan bez sređivanja.

Halo oglasi nekretnine istraživali su za vas šta je sve potrebno kako biste što bolje pripremili stan za prodaju. Spremite se da uložite primera radi oko 2.000 evra, kako bi u prodaji stan bio 5-10.000 evra skuplji. Mislite po fazama, tako je najbolje. Neka vam prve faze budu one krupnije stavke, a nek uslede one sitnije, koje takođe mnogo govore i mogu biti odlučujuće za potencijalne kupce.

Prva faza – legalizujte i uknjižite

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućilo je ozakonjenje objekata po bržoj proceduri i jeftinije nego ranije. Već prethodne godine procene su bile da je u Srbiji oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata. Ako je vaš stan jedan od tih, to će drastično spustiti cenu. Zato je bolje da iskoristite trenutak i, relativno brzo i povoljno, legalizujete već od 5.000 dinara za stan manji od 100 kvadrata, dok je za stanove od 100 do 200 kvadrata to 15.000 dinara. A u prodaji, nelegalizovan objekat ubije cenu bar 5.000 evra.

Ukoliko je vaša nekretnina legalna, ali nije uknjižena obavezno završite i taj proces, jer na taj način dobijate mogućnost da i kreditni kupac može da kupi vaš stan. A danas je svaki drug kupac takav, prema istraživanju koje smo nedavno sproveli.

Ujedno, pripremite i sve prethodne kupoprodajne ugovore, vlasnički list kada uknjižite stan… Sve podatke koji bi mogli da zanimaju kupca imajte odmah, dokumentovane i na jednom mestu, kako ne bi stekao utisak da nešto pokušavate da sakrijete – i to ubija cenu i tera kupce.

Druga faza – iznesite nepotrebne predmete i nameštaj

Ova faza zahteva mišiće, ali jeste važna, jer budući kupac želi da zamisli kako će njegov dom izgledati, a tu se nikako ne uklapa vaš pohaban i korišćen nameštaj. Budite temeljni. Kutije sa stvarima po uglovima odaju utisak starog i korišćenog, što je u startu loš utisak. Počistite i raščistite sve. Videćete, bolje ćete proći.

Treća faza – krečenje

Kad ste jednom ispraznili stan, red je i da ga okrečite i vratite mu prvobitan sjaj. Našminkajte svoj stan tako da zablista i da izgleda skockano kao kad ste vi kupovali taj stan. Kvadrat stana, posebno u prestonici nije jeftin i svaki kupac želi da ima utisak da je dobro prošao. Krečenje je mala investicija, a doprinosti da zbog tog ulaganja finalna cena stana bude veća. Recimo, samo krečenje metra kvadratnog uz materijal koji donosi majstor košta oko 160 dinara, tako da za stan od 60 kvadrata treba računati na troškove u visini od oko 100 evra. A okrečen stan biće bar 500 do 1.000 evra skuplji od onog koji to nije.

Kompletnu pripremu zidova, skidanje tapeta, gletovanje, zaštitu prostora i krečenje, za prosečan stan od 60 kvadrata majstori će naplatiti najmanje 400 evra, a ukoliko rešite da to radite sami, potrošićete i duplo manje, a pogodite šta – cena vašeg stana još će da poraste.

Četvrta faza – sitne popravke

Važno! Kada ste sve ispraznili i sredili zidove, ne zaboravite da popravite slavinu koja curi, kao i da pričvrstite držač za peškire. Ako neka kvaka ne radi, zamenite je, to možete da uradite za 1.000 dinara. Prebrusite i lakirajte parket, to vam košta oko osam evra po kvadratu, a isplati se… Zatim, popravite ulazno zvono, promenite odlepljene pločice… Ako samo sklepate detalje, to se vidi i može da odbije kupca. Posebno vodite računa da li imate napukla stakla. Zamenite ih. To je jeftino, a lako i brzo se završi.

Završna faza – sitni trikovi

Kad ste sve sredili i spremni ste da pustite kupce u stan, pobrinite se i da ne naleti na prašinu u kući. Očistite stan, kako bi zaista izgledao reprezentativno i odisao čistoćom i svežinom. Neki od onih koji su već prodali stan kažu da su se služili trikom s kafom. Naime, kuvali su kafu kad dolaze potencijalni kupci, jer to daje pozitivan osećaj i inspiriše ih da taj prostor osete kao svoj dom. Za koji bi, naravno, onda izdvojili i novac koji prodavac traži. I obavezno vodite računa o sitnim popravkama. Ne biste želeli da labava utičnica ili slavina koja curi, nepotrebno kvari utisak i spusti cenu vašoj nekretnini.

Spremni?

Ako ste prošli sve ove faze, vaš stan je spreman za prodaju. To znači da ćete za njega moći da izvučete maksimalnu cenu, ali ipak nemojte uzleteti, jer to nije jedino što utiče. Cenu stana, pored samog izgleda, određuje i grad u kojem se nalazi, kraj, lokacija, spratnost, a zatim i uređenost i izgled cele zgrade. Zato kvadrat može da košta praktično od 400 do gotovo 3.000 evra. U zavisnosti od objektivnih okolnosti i od toga gde se nalazi vaš stan i u kakvoj zgradi, premerite, odlučite i postavite oglas. Olakšavajuća okolnost je što danas na tržištu posluju licencirani agenti pa je ceo proces transparentan, a mogućnosti za prevare su svedene na minimum.

Izvor: Halo oglasi
Call Now Button