Nekretnine Magazin

Pripremljen novi zakon o upisu u katastar – Vreme upisa imovine skraćeno na nekoliko dana

04.08.2017

Pripremljen je novi zakon o upisu u katastar, izjavila je u četvrtak, 3. avgusta 2017. godine, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović tokom razgovora sa predstavnicima NALED-a o nastavku reformi koje za cilj imaju unapređenje uslova poslovanja u Srbiji i poboljšanje rejtinga zemlje na Doing Business listi Svetske banke.
Mihajlović je u razgovoru sa izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović i direktorkom Tima za regulatornu reformu NALED-a Jelenom Bojović istakla da su reforma katastra i ubrzavanje svih drugih reformi važni koliko i uvođenje e-dozvola, saopštilo je ministarstvo.

Kako je rekla, novi zakon o upisu u katastar, koji je pripremilo ministarstvo, jednako je važan kao i uvođenje elektronskih dozvola, koje je NALED proglasio za reformu decenije.

– Ovaj zakon će skratiti upis imovine na svega nekoliko dana, što je važno za poboljšanje rejtinga Srbije na Doing Business listi. Ako želimo da Srbija maksimalno popravi rejting, potrebno je ne samo da usvojimo zakon o upisu u katastar, već i da zakon bude u potpunosti primenjen i da drugi propisi koji na njega utiču budu sa njim usklađeni – rekla je Mihajlović i dodala da su istovremeno donošenje i usklađenost propisa važni i za druge reformske zakone koje ministarstvo predlaže.

Mihajlović i predstavnice NALED-a saglasile su se da u primeni zakona o upisima u katastar treba koristiti iskustvo sa uvođenjem e-dozvola, gde su uporedo sa donošenjem propisa sprovođene obuke zaposlenih koji neposredno rade na primeni zakona.

– To bi podrazumevalo obuku za službenike u katastru, sudovima, za javne beležnike, kao i uspostavljanje kol-centra kom će u svakom trenutku moći da se obrate za pomoć, na sličan način kao što je urađeno kod uvođenja e-dozvola i što je dalo rezultat – rekla je Jelena Bojović.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji ministarstva i NALED-a na unapređenju sistema za izdavanje građevinskih dozvola, konkretnim predlozima da se bolje uredi sezonski rad u građevinarstvu, kao i o budućim aktivnostima Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Izvor: Tanjug
Call Now Button