Nekretnine Magazin

Od 1. januara notari rade poreske prijave

Kupci stanova, naslednici nekretnine i oni koji je stiču ugovorom o poklonu, od sledeće godine neće više morati da se bave obaveznom poreskom prijavom, jer će taj posao umesto njih preuzeti javni beležnik koji je i overio ugovor. Uštedu vremena i novca omogućile su nedavno usvojene izmene Zakona o porezu na imovinu, čija primena startuje od 1. januara 2020. godine.

U Srbiji se, kako kažu u NALED-u godišnje obavi oko 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti, a kroz ove administrativne postupke prođe više od pola miliona ljudi godišnje. Ono što se za njih menja od naredne godine, jeste to što neće morati, kao do sada, da šalju poreske prijave Poreskoj upravi i opštinskoj upravi, već će neophodni podaci do republičkih i lokalnih poreznika stizati elektronskim putem.

Javni beležnik šalje podatke poreznicima

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović, objašnjava za Halo oglasi nekretnine da će u  2020. godini obaveza javnog beležnika biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom katastru. Podaci će se razmenjivati automatski, putem softvera.

Do 1. januara biće povezani svi softveri, a ima ih ukupno četiri. Softvere smo morali da promenimo i da ih unapredimo, kako bi mogli međusobno da razmenjuju podatke, jer je to neophodno da bi ceo sistem funkcionisao“, objasnila je Bojović.

Prema njenim rečima, javni beležnici će podatke iz kupoprodajnog ugovora upisivati u svoju bazu podataka odakle će ih slati katastru, opštinama i Poreskoj upravi, a na osnovu tih podataka, poreznici će utvrđivati visinu pripadajućeg poreza.

Za građane i za privredu ova promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje ukupna ušteda premašiće 6,5 miliona evra“, rekla je Bojović.

Reforma je počela 2018. godine, kada je uvedena obaveza javnim beležnicima da informacije o kupoprodaji ili nasleđivanju šalju automatski ka katastru, podseća naša sagovornica, dodajući da je reforma uvedena postepeno, zato što je kompleksna i u njoj učestvuju i Ministarstvo pravde, finansija, građevine, katastar i Poreska uprava, lokalne poreske administracije, Kancelarija za IT upravu, a sve podržava i vlada Velike Britanije.

Ova reforma je, dakle, rezultat timskog rada, a dobro je da će rezultati već od 1. januara biti vidljivi„, kaže ona.

Ko i koliko plaća porez?

Kupci stanova u novogradnji plaćaju porez na dodatu vrednost, ukoliko im to nije prva nekretnina u vlasništvu. Ako je reč o prvom stanu, oslobođeni su ove obaveze, koja je već uračunata u cenu. Sa druge strane, kupci stanova koji su već bili u prometu bili su u obavezi da podnesu poresku prijavu za izmirenje poreza na prenos apsolutnih prava koji u Srbiji iznosi 2,5 odsto vrednosti nekretnine.

Kupci su do 2020. godine bili u obavezi da prijavu podnesu u roku od 15 dana od dana zaključenja i overe ugovora o kupoprodaji i to Poreskoj upravi, odnosno Filijali poreske uprave na čijem području se nalazi stan koji su kupili. Ono što se u praksi često dešavalo je da nastane problem kada građani zapostave svoje obaveze. Mnogi su tada koristili izgovor da nisu obavešteni o tome da je poreska prijava obavezna kod kupoprodaje. Novi propis će ukinuti tu praksu, jer će javni beležnici po overenom ugovoru automatski slati podatke.

Porez na prenos apsolutnih prava je bila češća obaveza u slučaju nasleđa i poklona. Porez na nasleđe ili ugovor o poklonu se plaća po stopi od 1,5 odsto ako nekretninu na ovaj način stiče osoba u drugom naslednom redu, dok se po stopi od 2,5 odsto oporezuju oni koji su u daljem naslednom redu ili uopšte nisu u srodstvu.

Oslobađanje

Da li kupac uopšte plaća ovaj porez ili je oslobođen zavisi od nekoliko uslova – da je kupac prvog stana, da je punoletan, da je građanin sa prebivalištem u Srbiji, kao i da od 1. jula 2006. do dana overe ugovora o kupoprodaji nije imao u svojini ili susvojini stan na teritoriji Srbije. Oslobađanje važi samo na 40 kvadrata, a ukoliko imate veći stan porez plaćate na kvadrate preko tog broja. Za svakog člana porodičnog domaćinstva vlasnik ima pravo na poresko oslobađanje za još po 15 kvadrata. Pravo na oslobađanje od ovog poreza nemaju oni koji su već koristili to pravo ili pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana. Takođe, računa se iako je član porodičnog domaćinstva koristio pravo na oslobađanje jednog od ta dva poreza. Procenjena vrednost nekretnine može biti i umanjena, najviše za 25 odsto zavisno od niza faktora.

Oslobađanje postoji i kod nasleđa i poklona, a predviđeno je za naslednike prvog reda- supružnike, roditelje, decu.

Izvor: Halo oglasi
Call Now Button