Nekretnine Magazin

Kinesko čudo: Najduži most na svetu

 Inženjerski podvig, most koji se 55 kilometara proteže preko mora, čak je i za kineske pojmove pravi megaprojekat. Najduži most na svetu sagrađen je nakon devet godina gradnje, a ovaj impresivan sistem mostova i podvodnih tunela povezuje ostrvo Lantau sa kontinentalnim delom Kine.

 

Na ovaj način, tri velika grada u delti Biserne reke (Hong Kong, Makao i Džuhaj) biće povezana, što će znatno olakšati putovanje i skratiti vreme koje je potrebno od Makaa do međunarodnog aerodroma u Hong Kongu sa četiri sata, na svega 30 minuta.

 

 

Most HKZMB (Hong Kong – Zhuhai – Macao) se sastoji iz niza od tri mosta, jednog podvodnog tunela i tri veštačka ostrva, a koliko je most impresivan svedoči i podatak da je 20 puta duži od čuvenog „Golden Gate“ visećeg mosta u San Francisku.

 

 

U strukturu je ugrađeno 400.000 tona čelika, što je 60 puta više nego je bilo potrebno za gradnju Ajfelovog tornja. Prilikom projektovanja korišćena je najsavremenija tehnologija koja je omogućila da most bude otporan na velike prirodne katastrofe poput zemljotresa magnitude 8 Rihtera, udar supertajfuna ili čak udar broda teškog 300.000 tona.

 

 

Cena projekta, koji uključuje i pristupne puteve, iznosi oko 116 milijardi kineskih juana. Prema procenama projektanata, očekivani vek trajanja iznosi 120 godina, što je oko 20 godina duže od prosečnog trajanja predviđenog za mostove na moru.

 

 

Otvaranje mosta je prvobitno planirano da bude u oktobru 2016. godine, ali su brojni građevinski izazovi, prekoračenje budžeta, optužbe za korupciju i stradanje radnika, znatno odložili završetak radova. Impozantan projekat kompletiran je 14. novembra 2017.

 

 

Iako još nije zvanično potvrđen datum otvaranja za saobraćaj, planirano je da to bude 1. jul ove godine. Budući da će znatno skratiti vreme putovanja, zvaničnici očekuju da će ovaj most podstaći razvoj ekonomije u toj oblasti.

 

Izvor KućaStil

Call Now Button