Nekretnine Magazin

5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti.

 Pergola kao moderan element u vrtu

 

Ukoliko je prostor vašeg dvorišta mali za veliko drveće ili vam je potrebna alternativa dok ono ne poraste, pergola je elegantno rešenje koje će vam obezbediti hladovinu i pružiti svakako više karaktera vašoj bašti nego suncobran. Pergola na neki način predstavlja produžetak enterijera jer će vam pružiti prostor u kojem se osećate kao u dnevnoj sobi.

 

Kreirajte umirujuću vodenu oazu

 

Da biste imali vodenu oazu u dvorištu, nije bitno kolikim prostorom raspolažete. Dovoljno je i sasvim malo jezerce ili fontana da vas osveže i relaksiraju tokom toplih dana. Ako volite „uradi sam“ projekte koji ne zahtevaju mnogo vremena i novca a mogu u potpunosti da preobraze prostor, klikom na linkove otkrijte kako da napravite fontanu od ukrasnog kamena ili mini jezero u bašti.

 

 

Ako se ne plašite ambicioznijih projekata i spremni ste da izdvojite malo više novca za uređenje svog kutka za relaksaciju na otvorenom, predlažemo da u jednom kraju dvorišta izgradite vodeni zid koji svakako neće proći neopaženo.

 

Šljunak kao jeftino i praktično rešenje

 

Ako tragate za jeftinim i brzim rešenjem i pri tom želite da maksimalno iskoristite prostor svoje male bašte, deo travnjaka zamenite šljunkom. Šljunak je odlična solucija jer nije zahtevan za održavanje, a i lakše se postavlja od kamenih ploča ili cigle. Jedino je neophodno da postavite podlogu ispod šljunka koja će sprečiti rast korova.

 

Ukrasne staze

 

Interesantna staza može predstavljati pravi ukras u bašti, a neke od najdekorativnijih su staze napravljene od raznobojnih oblutaka jer pružaju veliku slobodu da izrazite svoju kreativnost. I sasvim mala stazica od kapije do kuće biće dovoljna da zadivite svoje goste ali i svakog ko pored vašeg dvorišta prođe.

 

Vertikalna bašta

 

Vertikalne bašte su izuzetno atraktivne i lako se uklapaju u svaki tip dvorišta, ali su idealno rešenje ukoliko nemate mnogo prostora na raspolaganju. Pomoću njih možete povećati površinu pod biljkama u svom dvorištu, bez oduzimanja dragocenog prostora. Dodatna prednost je to što kreativne vertikalne bašte možete napraviti sami koristeći najrazličitije predmete poput gajbica, paleta, starih flaša.

 

Izvor KućaStil

Call Now Button