Nekretnine Magazin

Da li se može očekivati pad cena nekretnina u Srbiji?

Cene građevinskog materijala tokom ove godine značajno su se povećale, što značajno utiče i na povećanje vrednosti nekretnina. Međutim, uprkos vrtoglavom rastu cena nekretnina podaci pokazuju da je gradnja u Srbiji porasla za više od 10 odsto u tekućim cenama, dok je primetan pad nešto manje od 6 odsto, kada je reč o stalnim cenama.

Analitičari navode da ove brojke govore o povećanju cene materijala i da je za više novca izvedeno manje građevinskih radova. Prema analizi trenutne situacije, zaključak u okviru konferencije REBEC jeste da će u naredne dve ili tri godine cene nekretnina rasti ili stagnirati.

U Srbiji se samo 38 odsto nekretnina kupuje na kredit, dok je 40 odsto novogradnja. Za sada je praksa takva da kupci osećaju sigurnost kada je u pitanju ovo tržište i najviše vole da svoj novac čuvaju u obliku nekretnina. Trenutno se oseća blago usporenje kada je u pitanju prodaja nekretnina, a posebno je kupcima atraktivan Zlatibor.

Beogradsko tržište tradicionalno je veoma primamljivo, a na teritoriji glavnog grada najviše se pazare stanovi od 75 do 85 kvadrata. Među kupcima najbrojniji su Srbi iz dijaspore, koji veoma jasno znaju šta žele, zatim građani Crne Gore, ali i naši građani iz drugih gradova. Kada su stranci u pitanju, oni su zainteresovani i kupuju nekretnine, ali problem predstavlja slabo uređen sistem kada je u pitanju prebivalište u našoj zemlji. Zbog toga se veći broj njih odlučuje za rentiranje, umesto kupovine. Dolaskom ljudi iz Ukrajine i Rusije u martu i aprilu meseca došlo je do naglog skoka cena.

Zbog čega se ne očekuje pad cena?

Stručnjaci su naveli nekoliko razloga zbog kojih ne očekuju pad cena nekretnina. Zasigurno najbitniji među njima je rat u Ukrajini, koji se odražava na globalno tržište. Kamatne stope su u porastu, dok je snabdevanje otežano upravo zbog ove situacije.

Primetljivo je da se tržište usporilo, odnosno „smirilo“, ali za sada nema posebnih indikacija da će cene ići na dole. Stručnjaci navode da je u naredne dve godine moguće samo da će ići na gore. Neki od njih prognoziraju poskupljenje od 10 odsto za svaku narednu godinu.

Ukoliko dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini to će se još više odraziti na ekonomsku situaciju u našoj zemlji. Sa druge strane, ako sukob ostane na ovom nivou, nema razloga da dođe do nagle promene, navode stručnjaci.

Pad cena građevinskog materijala?

Cena gvožđa počela je da pada u protekle dve nedelje, a prognoze su da će se takva praksa i nastaviti. Prema podacima Biznis insajdera cena gvožđa je 17. juna bila 1.350 dolara po toni, dok je kontinuirani pad započet 8. juna. Cena gvožđa značajno utiče na građevinu, jer je ovaj sektor značajno pogođen krizom zbog poskupljenja cena svih materijala potrebnih za izgradnju.

Zbog toga je veliki broj investitora odlučio da odustane od izgradnje i sačeka povoljniju priliku.

Kakva je situacija u regionu?

Cene nekretnina su i u regionu u januaru dostigle najviše vrednosti. U Hrvatskoj navode da se ovakva situacija na tržištu ne pamti. Razlog za to je što su cene toliko skočile da investitori odustaju od gradnje, a to što se gradi je veoma skupo.

Ni situacija u Sloveniji nije bolja, a najprimamljivije su nekretnine u Ljubljani. Njihovi analitičari su takođe primetili povlačenje investitora zbog situacije u Ukrajini. Oni dodaju da ovakvo tržište „primorava“ ljude da kupuju upravo sada, jer za par meseci može doći do neočekivanog povećanja cena.

Pored stanova i kuća kupcima je potrebno obezbediti parking, odnosno dodatni prostor. Danas je postalo nemoguće funkcionisati u naseljenom mestu bez omogućenog parkinga, što investitorima zadaje nove glavobolje. Mnogi kupci zahtevaju i više parking mesta, a prenaseljenost dovodi do toga da parking danas može da košta isto koliko i stambena jedinica. Ukoliko razmišljate o ulaganju novca u nekretnine uzmite u obzir i isplativost ulaganja u parking mesta ili garaže. Za sada je sigurno da do pojeftinjenja neće doći u narednim godinama.

Izvor: Halo oglasi

Call Now Button