Nekretnine Magazin

Blizina fakulteta diže cenu stanova za izdavanje

Podstanari, studenti pre svega, koji su po završetku školske godine napuštali iznajmljene stanove u Beogradu, sada lagano kreću u ponovnu potragu za smeštajem za narednu godinu. I stanodavci su iskoristili letnju pauzu da završe sitne popravke, pa je sada ponuda nekretnina iz nedelje u nedelju sve veća, a na ceni su posebno stanovi u blizini fakulteta.

U jeku sezone za iznajmljivanje stanova, kada su se u prestonicu sjatili još i novi brucoši, najtraženije su garsonjere i jednosobni, manji, stanovi, a nije retkost ni udruživanje – četiri drugarice ili drugara u jednom velikom trosobnom stanu, gde dele troškove zakupnine i računa. Šta god da je vaš izbor i kakav god stan da vam odgovara da u njemu provedete narednu školsku godinu, “Halo oglasi nekretnine” provešće vas u ovom broju kroz ponudu i cene na tržištu nekretnina u Beogradu.

Blizina fakulteta diže cenu 10-20 evra

Studenti koji su upisali fakultete nešto van centra grada, imaju više sreće sa zakupninom, jer je ona na periferiji i makar malo izdvojeno od centra – jeftinija.

Ipak, u ovom periodu najatraktivnije su lokacije oko centra grada, delovi oko Vuka, oko fakulteta na Voždovcu, kao i Novi Beograd oko Starog Merkatora, odnosno sve one lokacije koje se nalaze blizu fakulteta ili imaju dobru povezanost linijama gradskog prevoza.

Međutim, vodite računa o tome da, čak i ako je na periferiji, cenu zakupa može da pogura za 10-20 evra blizina pojedinih fakulteta.

Primera radi, ukoliko studirate Farmaceutski fakultet koji je smešten u Kumodražu ili Poljoprivredni u Zemunu, a cilj vam je da živite u blizini tih zdanja, računajte da ćete proći finansijski malo lošije nego da tražite stan u nekim delovima Mirijeva gde fakulteta nema, ali ipak daleko bolje od onih koji studiraju arhitekturu ili elektrotehniku, čija je zgrada smeštena kod Vukovog spomenika, u “krugu dvojke”.

Slično važi i za one koji bi da studiraju hemiju, psihologiju, filozofiju, jezike, jer su Matematički, Filološki i Filozofski fakultet smešteni u samom srcu grada, između Dorćola i Knez Mihajlove.

Mali stanovi i za 100 evra

Najtraženiji su manji stanovi. Ako želite da iznajmite garsonjeru, zavisno od opremljenosti i lokacije, pa i od tačne kvadrature, za to bi mesečno trebalo da izdvajate od 100 do 250 evra.

Pravilo koje se ponavlja iz godine u godinu je da što su bliže centru, garsonjere su skuplje, a one na Kanarevom brdu ili u nekim delovima Zemuna, mogu da se zakupe i za 100 evra mesečno. Najjeftina naselja u prestonici jesu i Mirijevo,Karaburma, Borča, Medaković. Na tim lokacijama i veći jednoiposoban ili dvosoban stan mogu da se nađu za manje od 200 evra.

Vrtoglavih 250 evra za stančić – garsonjeru, platićete možda na  Vračaru, uStarom gradu, strogom centru.

Najtraženiji su manji stanovi, ali i jednoiposobni gde zakup može da izađe do 200 evra. Takav stan, studenti obično podele sa “cimerom”, a zakup dele na po 100 evra.

Jednosobne i jednoiposobne stanove možete da iznajmite već po ceni od oko 150 do 300 evra, s tim što su najskuplji stanovi u centru, na Senjaku, nekim delovima Zvezdare i Novog Beograda.

Dvosobne stanove možete iznajmiti po ceni od 240 do 300 evra, a velike trosobne, ukoliko vam nije problem da se udružujete i iznajmljujete prostor, možete dobiti več po zakupnini od 230 evra pa sve do 450 evra, i više ako želite luks varijantu.

Listajući oglase može da se desi da naletite na, primera radi, veliki stan koji gazde iznajmljuju za recimo 150 evra. Ali budite oprezni jer u tom stanu verovatno komunalije prelaze cene zakupa.

Depozit
Većina gazda želi da se zaštiti od podstanara koji bi mogli da odu i ponesu sa sobom, primera radi, peglu, TV, neke druge uređaje… Zato oni traže da im se u startu, prilikom zakupa, uplate dve kirije – jedna na ime depozita. Depozit služi vlasniku takođe da se osigura da mu stanar neće ostaviti neplaćene račune ili štetu u stanu, pa je u tom slučaju spreman i da spusti cenu zakupa, ako je stanar voljan da jednu kiriju priloži kao vrstu osiguranja.

Tražite li sobu

Ako vam ne smeta suživot sa gazdom, možete proći nešto jeftinije iznajmljivanjem samo sobe u nečijem stanu. I takva vrsta najma je veoma zastupljena u Beogradu. Specifičnost ovakvog najma je što, uglavnom, zavisno od slučaja, podstanar ne plaća račune – oni su uračunati u kiriju ili plaća samo deo računa za struju.

Iznajmljivanje sobe se kreće, okvirno, oko 50-60 evra na periferiji, a što se ide bliže centru i popularnim lokacijama oko ofakulteta, cena raste. Tako u centru sobe mogu biti izdate i za 100 evra, na Senjaku, odlično opremljene, i za 120.

Poreznici kontrolišu od septembra?

Pre oko mesec dana medijsku scenu uzburkala su nazvanična saznanja da poreznici od septembra kreću u kontrolu stanodavaca i podstanara. Poreznici su, za naš list, rekli da pozivaju građane da prijave stanodavce na koje sumnjaju da izdaju nekretninu i ne plaćaju porez na te prihode, putem portala poreskialarm.rs. Na tržištu vlada bojazan da, ukoliko ovo zaživi, to bi za 10 do 20 odsto moglo da pogura i cene kirija.
Mi vam sada nudimo okviran pregled cena u ovom trenutku, a u svakom slučaju, kad krenete u ozbiljnu potragu za odgovarajućim smeštajem, savetujemo da, pored štampanog izdanja Halo oglasa, obavezno pogledate i broj 1 sajt za oglašavanje nekretnine u Srbiji www.halooglasi.com/nekretnine.

Izvor: Halo oglasi
Call Now Button