Nekretnine Magazin

Kupiti stan pod hipotekom na kredit – moguće je

Na tržištu nekretnina trenutno se aktuelizovala ponuda relativno nova kategorija nekretnina, koja je motivisala banke da uspostave specifičnu proceduru kako bi finansirale i takve kupovine. Reč je o novijim stanovima koju su na kredit, što znači da je na njima već uspostavljena hipoteka. Halo oglasi nekretnine su proverile kod banaka kako zatvoriti finansijski krug ako vam je za oko zapala nekretnina koja je kupljena na kredit i već je pod hipotekom, a vi ste kreditni kupac!

Ono što je primetno i što tržište pokazuje, jeste da takvih nekretnina u ponudi ima. Hipoteka može biti podignuta nad celim stanom ili samo jednim njegovim delom, ukoliko je prodavac podigao manji kredit i kada stan nije u sporu. Sa druge strane, iz ugla kupca, nema razloga za brigu, jer je kupovina takvog stana na kredit i te kako moguća, samo je potrebno poštovati određenu proceduru. Ako kupcu ne smeta da overi koji papir više i da sačeka 2 nedelje dužu proceduru, pre nego što se krene dalje u proces onda nema problema, a evo šta kažu u bankama.

Pravila u bankama

Prvo što mora da se uradi jeste da se ustanovi da nekretnina nije pod sudskim sporom i da hipoteka nije aktivirana. Ukoliko je to slučaj, ide se dalje.

U Banci Intesa odobravaju kredite za stanove pod hipotekom, ali je potrebno da i kupac i prodavac primaju platu preko računa u toj banci. Ako to u startu nije tako i neka od strana nema otvoren račun, uslov je da im bude isplaćena najmanje jedna plata preko tog računa, do momenta isplate kredita.

„Proces obrade i odobrenja zahteva za stambene kredite sa hipotekom se odvija po standardnoj proceduri, kao i kod ostalih stambenih kredita za kupovinu stana opterećenog hipotekom. Po istom principu se isplaćuje novi stambeni kredit, odnosno, novi stambeni kredit se isplaćuje na račun za otplatu postojećeg stambenog kredita, koji koristi prodavac stana“, kažu u Intesi za Halo oglasi nekretnine.

U slučaju da je kupoprodajna cena veća od ostatka duga po postojećem stambenom kreditu kod Banca Intesa, razlika se isplaćuje na račun prodavca stana, uz uslov da kupoprodajna cena ne sme biti manja od ostatka duga po postojećem stambenom kreditu.

Nakon isplate novog stambenog kredita, objašnjavaju u Intesi, gasi se dugovanje po osnovu prethodnog stambenog kredita i samim tim se stiču uslovi za brisanje prethodne hipoteke prodavca. Isplatom novog stambenog kredita, kupac postaje novi vlasnik stana, na kojem je upisana hipoteka kao obezbeđenje za stambeni kredit koji je on uzeo.

Zašto je važno „pismo o namerama“

Pitali smo za vas i Komercijalnu banku da li je moguća kupovina na kredit već opterećenog stana, a tamo su nam rekli da odobravaju i takve stambene kredite, a evo i detaljnijeg opisa procedure.

„Obaveza podnosioca zahteva za kredit je da prilikom podnošenja zahteva dostavi banci pismo o namerama hipotekarnog poverioca u čiju korist je upisana hipoteka“, kažu u Komercijalnoj banci za Halo oglasi nekretnine.

Pismo o namerama je, kako objašnjavaju,dokument kojim se prodavac stana sa hipotekom obavezuje da će nakon izmirenja duga u roku od tri dana izdati brisovnu dozvolu kojom se briše hipoteka na predmetnoj nepokretnosti.

U ovoj banci detaljno navode i naredne korake. „Pre realizacije kredita, podnosilac zahteva za kredit u obavezi je da dostavi rešenje o upisu hipoteke u korist Komercijalne banke AD Beograd, a nakon realizacije kredita preda nadležnom Katastru zahtev za brisanje hipoteke upisane u korist prethodnog poverioca i dostavi banci rešenje o upisanoj hipoteci I reda, kao i vlasnički list sa sprovedenim upisom hipoteke I reda u korist Komercijalna banka AD Beograd“, kažu u ovoj banci.

Praksa 

Podsetićemo da su građani od 2007. godine masovnije kupovali stanove na kredit, a danas te stanove prodaju kako bi sebi obezbedili prostraniji životni prostor, promenili kraj u kojem žive ili im je prosto potreban novac.

Zoran B. iz Beograda kaže da je njegov motiv pre svega bio da se skući s porodicom u većem stanu, jer je u prvi mah kupio stan samo za sebe od 35 kvadrata.

„Kada je moja veza postala ozbiljna, počeo sam da razmišljam o zajedničkom životu i naravno, za to je potreban veći prostor. Ponudio sam stan na prodaju, a koji papir više manje, važno je samo da se to što pre završi i da mogu da planiram život dalje“, kaže on.

Agenti za nekretnine objašnjavaju da su retke situacije gde je vlasnik stana u međuvremenu došao do gotovog novca i tim, svojim novcem, isplatio kredit. Takođe, nisu tako česte ni situacije gde je kupac spreman da isplati keš. Najčešće su upravo situacije kada su kupci kreditni i kada se mora proći kroz proceduru banke.

Banke su, naravno, u svojim ugovorima s klijentima, definisale uslove prevremene isplate kredita, a takve stvari korisnik kredita dogovara sa svojom bankom.

Više truda, jeftiniji kvadrat

Budući da ovakvi stanovi zahtevaju malo više vremena, papirologije i truda, vlasnici su često voljni da za koji evro spuste cenu kvadrata. To spuštanje nije zanemarljivo, ali nije ni drastično, budući da su stanovi koje je banka jednom kreditirala, žargonski rečeno „papirološki čisti“. Kako kažu agenti, usled velike tražnje, kupaca ima, posebno ako je reč o manjim nekretninama.

Izvor: Halo oglasi
Call Now Button