News

Kupili ste stan, da li znate koji porez treba da platite i koliko?

Nakon što smo vam predstavili ponudu stanova na planinama na kojima ima sadržaja za turiste, i gde, ne samo da možete da provedete zimski odmor, već možete i da zaradite od izdavanja nekretnine, red je da vam skrenemo pažnju i na to koje prednosti imate u slučaju da je to prva nekretnina koja se vodi na vaše ime.

Zakon propisuje olakšice za kupce prvog stana, bez obzira da li se nekretnina nalazi u staroj ili novoj gradnji, a ovo pravilo važi gde god da ste kupili stan u Srbiji. Evo šta je dobra strana ukoliko vi po prvi put postajete vlasnik nekretnine.

Oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava

Dakle, i ako kupujete stan u staroj gradnji, koji nije prvi put u prometu, moraćete da izdvojite novac za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava, dok ćete za stan koji je u novoj gradnji, odnosno kupujete ga direktno od investitora, i prvi put je u prometu, morati da platite PDV.

Ukoliko prvi put kupujete nekretninu, a birate staru gradnju, računajte da ćete po osnovu poreza na prenos apsolutnih prava morati da izdvojite 2.5 odsto od ukupne vrednosti stana, što za stan od 50.000 evra iznosi 1.250 evra. Za taj novac možete sebi ugraditi novu kuhinju i kupiti poneki komad nameštaja. I zato je dobra stvar što ste, kao kupac koji prvi put stiče vlasnički papir oslobođeni tog poreza.

Povraćaj PDV-a

Međutim, ako umesto starog stana, kupujete novogradnju, onda ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost, poznatiji kao PDV i on iznosi 10 odsto od vrednosti nekretnine. To znači da bi za stan od 50.000 evra, morali da platite 10.000 evra. Najčešća situacija kada kupujete novogradnju je takva da je investitor u cenu stana već uračunao PDV koji je on prethodno platio, dok vi nakon kupovine stana imate samo da pokrenete postupak za povraćaj poreza, odnosno da refundirate tih 10 odsto.
Naravno, ukoliko ispunite nekoliko važnih uslova. Recimo, da ste prvi put postali vlasnik nekretnine, da ste punoletni državljanin Srbije, sa prebivalištem na toj teritoriji, da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji, na osnovu kojeg stičete prvi stan, niste imali u svojini, odnosno susvojini nekretninu na teritoriji Srbije, i konačno, da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena prodavcu, tačnije da ste isključivo na račun investitora uplatili novac.

Porez na dodatu vrednost se plaća isključivo pri kupovini prvog stana i to u novogradnji, jer ste na taj način vi kupac finalnog proizvoda investitora. Čak i da odlučite da kupite stanove koje gradi država kao investitor platićete ovaj porez, jer je to takođe novogradnja.

Ukućani i povlastice

Pravo na refundaciju ova dva poreza možete da ostvarite za stan čija površina, za kupca prvog stana iznosi, do 40 m², a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 m² po svakom članu koji nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Srbije.

Ako kupac prvog stana kupuje stan površine koja je veća od površine za koju ima pravo na oslobađanje odnosno refundaciju poreza, onda mu se ti dodatni kvadrati obračunavaju, i na njih plaća pripadajući porez. Na primer, ako ste kupili stan od 60 kvadrata, dobićete nazad novac od PDV-a kao da ste kupili stan od 40 kvadrata, dok ćete na ostalih 20 kvadrata morati taj porez i da platite.

Postoji način da i na tih 20 kvadrata dobijete povraćaj i to na osnovu članova svog domaćinstva. Ako živite sa nekim, taj član ima pravo na refundaciju poreza za dodatnih 15 kvadrata. Pa koliko članova domaćinstva uključite, po svakome povraćaj na 15 kvadrata, ali pod uslovom da niko od njih nije imao neku nekretninu u svom vlasništvu. Članovi domaćinstva mogu biti supružnik, deca, i ako su maloletna, roditelji, a neophodno je da imaju prebivalište na adresi nekretnine koja se kupuje. Morate znati da, u tom slučaju niko od ukućana neće imati pravo na povraćaj PDV-a pri kupovini sopstvenog stana. Dakle, ako vaše dete, na osnovu kojeg ste vi kao kupac stana dobili povraćaj PDV-a, jednog dana bude kupovalo svoj stan neće imati pravo na refundaciju ovog poreza, jer je to pravo već ostvarilo prilikom kupovine vašeg stana.

Kako se ostvaruje pravo na povraćaj?

Prvi korak potreban da biste ponovo videli novac od PDV-a jeste da podnesete taj zahtev u pisanoj formi nadležnoj filijali Poreske uprave. Potreban je i izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, zatim overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu. Dalje, potrebno je priložiti i overenu izjavu kupca da kupuje prvi stan na obrascu IKPS PDV, zatim overenu kopiju kupoprodajnog ugovora, dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena na račun investitora, odnosno račun ili drugi dokument koji služi kao račun o kupoprodaji stana u kojem je iskazan iznos PDV-a.

Potreban broj papira se uvećava ukoliko računate da ćete dobiti povraćaj PDV-a na veću kvadraturu, ako uključite još nekog člana domaćinstva – supružnika, roditelja, deteta. U tom slučaju je potrebno da priložite još i izvod iz matične knjige rođenih tog člana porodice ili venčani list, kao i overenu fotokopiju lične karte ili potvrdu o prebivalištu člana domaćinstva na čije ime tražite povraćaj na dodatne kvadrate stana.

Zatim je poreski inspektor, nadležan za vaš slučaj, u obavezi da proveri da li ste podneli sva neophodna dokumenta i utvrdi da ispunjavate uslove za refundaciju. On je taj koji utvrđuje obim prava na refundaciju, odnosno tačan iznos koji će vam država vratiti. Iznos zavisi od toga da li je podnosilac zahteva jedini kupac stana ili je uključio i članove domaćinstva u refundaciju.

Poreznik je u obavezi da sačini rešenje o refundaciji PDV-a po osnovu kupovine prvog stana, a direktor nadležne filijale Poreske uprave je taj koji će potpisati dokumenta i zapravo doneti rešenje o povraćaju poreza.

Izvor: Halo oglasi

74 Komentari

 1. Branko Perišić

  Poštovani,zanima me da li kao kupac prvog stana mogu ostvariti povrat PDV-a ,ukoliko se radi o nekretnini koja je prometovana između investitora i pravnog lica a to pravno lice meni prodaje stan i izdaje račun na kome je iskazan PDV?Hvala.

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   da ste kupili stan direktno od investitora, imali bi pravo na povraćaj, međutim treba u PU proveriti svakako, obzirom da je sadašnji prodavac pravno lice. On nije mogao da iskoristi povraćaj. Svakako imate pravo da kao kupac prvog stana iskoristite oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava.

   Srećno!
   AKROPOLA NEKRETNINE

 2. Dragana

  Postovani,
  Da li imam pravo na povrat pdv u slucaju da deo sredstava placa suprug iz stambenog kredita, dok drugi deo – gotovinski, placam ja kao vlasnik?
  Hvala

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   imate pravo na povraćaj PDV-a, bez obzira na vaše izvore finansiranja.

   Srećno!
   AKROPOLA NEKRETNINE

 3. Postovani
  ako mozete malo blize da mi objasnite ovu konstataciju.
  “ Ako kupac prvog stana kupuje stan površine koja je veća od površine za koju ima pravo na oslobađanje odnosno refundaciju poreza, onda mu se ti dodatni kvadrati obračunavaju, i na njih plaća pripadajući porez. Na primer, ako ste kupili stan od 60 kvadrata, dobićete nazad novac od PDV-a kao da ste kupili stan od 40 kvadrata, dok ćete na ostalih 20 kvadrata morati taj porez i da platite.“

  Koliko je iznos tog „pripadajuceg poreza „kupujem stan od 51.42m2

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   kao kupac prvog stana imate oslobađanje na 40m2, a na razliku u kvadraturi plaćate 2.5% porez na prenos, što u vašem slučaju konkretno znači da plaćate porez na 11.42m2. Osim u slučaju ako prijavljujete još nekog člana domaćinstva koji živi sa vama (suprug, dete, roditelj, a koji takođe nije imao nepokretnost na svoje ime, onda na svakog člana imate oslobađenje po još 15m2. Tada bi bili u celosti oslobođeni poreza na prenos apsolutnih prava.

   Srećno!
   AKROPOLA NEKRETNINE

 4. Vesna

  Da li imam pravo na refundaciju pdv ukoliko imam plodouzivanje na cerkinom stanu? Ja nikad nisam bila vlasnik nijedne nekretnine?

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,

   na povraćaj PDV-a ima pravo vlasnik nepokretnosti pod određenim uslovima, a ne vi kao plodouživalac.

   Pozdrav,
   Akropola nekretnine

   • Desa

    Pa zena pita ako kupuje stan, a na drugom stanu ima plod uzivanja, d ali ima pravo na povrat PDVa. Znaci nije vlasnik cerkinog stana nego ima plod uzivanja.

    • Akropola nekretnine

     Poštovani,
     da, ima pravo na povraćaj PDv-a ili poreza na prenos apsolutnih prava kada bude kupovala prvi stan.

     Pozdrav.

 5. Postovani, ja sam kupac drugog stana koji kupujem od vlasnika, odnosno investitora. Koliki je porez na prenos apsolutnih prava?

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   porez na prenos je 2.5% na kupoprodajnu cenu stana.

   Pozdrav,
   Akropola nekretnine

 6. Milan

  Postovani,
  Moje je pitanje vezano za povrat PDV-a za kupovinu prvog stana. Stan planiram da platim putem stambenog kredita.
  Poznato mi je koji su uslovi kako bi ostvario pravo na povrat PDV-a za kupovinu prvog stana, ali ne mogu naći odgovor na pitanje:
  Investitor insistira da ucesce od 20% platim u eurima, putem deviznog banovskog racuna, dok ostali deo bice isplacen putem stambenog kredita, pitanje je da li imam prava na povrat PDV-a posto uplata od 20% ce se izvrsiti izmedju deviznih racuna banaka?
  Hvala na odgovoru

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   promet nepokretnosti je dozvoljen u evrima, stambeni krediti se isplaćuju u dinarima koji se najčešće konvertuju u evre na teret kupca, kako bi prodavac bio isplaćen u evrima, jer koliko mogu da zaključim ugovorena kupoprodajna cena za predmetni stan je u evrima (cena iz kupoprodajnog ugovora je u evrima, a ne u dinarima). Svakako imate pravo na povraćaj PDV-a, nevezano za valutu u kojoj isplaćujete kupoprodajnu cenu nepokretnosti.

   Pozdrav,
   Akropola nekretnine

 7. Marija

  Molim Vas za objašnjenje da li je osnov za odbijanje od refundacije pdv-a to što su rate za stan investitoru uplaćivane preko deviznog računa u evrima?
  Hvala

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   osnov je, ukoliko je kupac fizičko lice i kupac je prvog stana.

   Pozdrav,
   Akropola nekretnine

   • Marija

    Nisam vas baš najbolje razumela.Kada ste rekli osnov je znači li da nisam mogla uplaćivati u evrima i da je to razlog za negativno rešenje.Pokušavala sam da nađem čime je to zabranjeno i našla sam da čak Zakon o deviznom poslovanju predviđa takvo plaćanje u evrima.Znam puno ljudi koji su ostvarili refundaciju i čini mi se da više zavisi od poreskog inspektora.hvala

 8. Postovani da li se kupovina garaze (od investitora) tretira isto kao kupovina stana, tj da li imam prava na povrat pdv? To ce biti prva nekretina na moje ime.. Ako ne, da li ako posle toga kupim npr stan mogu dobiti povrat pdv?

  • Akropola nekretnine

   Na garažu nemate pravo na povraćaj PDV-a, na stan u novogradnji imate, ukoliko vam je to prvi stan, odnosno ako se niste zaduživali porezom na imovinu, nevezano za osnov sticanja nepokretnosti (nasleđe, poklon, doživotno izdržavanje).

   Pozdrav!

 9. Maja

  Postovani,

  zivim u vanbracnoj zajednici sa suprugom, imamo dete i planiramo kupovinu stana. Suprug ce biti kupac, odnosno vlasnik stana.

  Da li i ja kao vanbracni drug imam pravo na povracaj pdv-a na 15 kvadrata?

  Hvala unapred i pozdrav.

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   kada je vanbračna zajednica u pitanju, vi kao vanbračni partner nemate pravo na dodatnih 15m2, međutim treba se raspitati u poreskoj upravi, obzirom da imate zajedničko dete. Svakako vaš vanbračni suprug može prijaviti dete i na njega dobiti tih dodatnih 15m2.

   Pozdrav!

 10. Dragana Vukelic

  U slucaju kad su momak i devojka kupci i vlasnici(nisu vencani).stan ima 56 kvadrata.Na koju kvadraturu imaju povracaj pdv.

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   ukoliko su oboje ugovorne strane kao kupci prvog stana, u odnosu na idealni deo svake ugovorne strane, imaju pravo na oslobađanje svako po 40m2. Obzirom na kvadraturu stana, treba da budu oslobođeni plaćanja poreza.

   Pozdrav!

   • Dragana Vukelic

    Hvala veliko.

 11. Bane

  Postovani,
  Prodao sam stan koji sam nasledio ugovorom o dozivotnom izdrzavanju.Platio porez na prenos apsolutnih prava i preveo stan na svoje ime.Sada sam kupio prvi stan u novogradnji od investitora sa pdv-om.Da li sada imam povracaj pdv?

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   nemate pravo na povraćaj PDV-a, jer ste već prethodno stekli stan ugovorom o doživotnom izdržavanju. Pretpostavljam da niste bili prvi nasledni red, pa ste platili porez na prenos apsolutnih prava, što znači da vam to nije bila prva nekretnina. Ukoliko vam je to bila prva nekretnina, možete zahtevati refundaciju poreza na 40m2 u roku od 5 godina od sticanja nepokretnosti, odnosno od dana donošenja poreskog rešenja.

   Pozdrav,
   Akropola nekretnine

 12. Kako je navedeno u primeru,PDV na novi stan od 50.000 iznosi 10.000.Ako je stopa 10%.to je 5.000.?
  MOLIM POJASNJENNE

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,

   apsolutno ste u pravu, članak ima grešku, skinut je sa Halo oglasa. Naravno da je 10% na 50.000eur, 5.000eur.

   Videćemo da li možemo da ga ispravimo.

   Hvala i Pozdrav!

 13. Bane

  Mene je zvao investitor i rekao da imam povracaj pdv.Ja sam kupio nekretninu sa pdv,a prethodno sam nasledio stan,tacno pre 4 godine.Isti sam prodao i od tog novca kupio stan u novogradnji od investitora za kes sa pdv -om.Zato vas i pitam jos jednom,jer mi nisu jasne stvari.pozz

  • Akropola nekretnine

   Povraćaj PDV-a ima samo kupac prvog stana, odnosno fizičko lice koje se nikada nije zaduživalo porezom. Da bi ostvarili povraćaj, poreska uprava će vam tražiti da dostavite neophodna dokumenta za poresko oslobađanje, između ostalog i poreska uverenja da se niste zaduživali porezom do momenta kupovine tog stana u novogradnji.
   Možda vaš investitor ima neka druga saznanja, vredi pokušati.

 14. Melita

  Postovani,
  Kupujemo kucu preko stambenog kredita, muz ce biti vlasnik i njemu je prva nekretnina.. da li on ima pravo na povrat pdv-a posto ja imam stan na svom imenu..

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   suprug ima pravo na povraćaj PDV-a ukoliko kupuje stan u novogradnji direktno od investitora, ili pravo na provraćaj poreza na prenos apsolutnih prava na 40m2 stana u starogradnji, odnosno kada ga kupuje od nekog fizičkog ili pravnog lica koje prodaje nekretninu.

   Pozdrav!

 15. Da li postoji povracaj pdv-a ako kupim tavansku ostavu u novoj gradnji? Nemam ni jednu nekretninu.

  • I da li mogu da zivim tu u tavanskoj ostavi tj podkrovlju bez ikakvih problema? Hvala unapred

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   pravo na povraćaj imate samo za nekretninu koja se po dokumentaciji vodi kao stan.
   Što se tiče življenja u tavanskoj ostavi, ne bi trebalo da imate problema.

   Pozdrav!

 16. Djordje

  Poštovani,
  Kupujem stan od građevinske firme i sada mi traže još 25% na ime prebacivanja sa pravnog lica na fizičko lice. Da li sam dobro shvatio da je PDV na nekretnine 10%, da li pokušavaju da me prevare?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   ne mogu da vam odgovorim na pitanje, jer ne znam bitne elemente vašeg kupoprodajnog ugovora, svakako se savetujte sa advokatom.
   PDV iznosi 10% na nekretnine.

   Pozdrav!

 17. Igor Širka

  Poštovani, kupujem kuću sa placem,ukupne vrednosti tj iznos kredita je 30000€.
  E sad,to mi je prva nekretnina na svoje ime i plus imam 4-voro dece.
  Koje ja sad tu imam olakšice, šta plaćam, a šta mi država vraća ako možete da mi pojasnite i približno izračunate? Inače, kuca ima 115kvm. Hvala najlepše unapred.

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   vi kao kupac prvog stana imate oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava na 40m2 + na svako dete po 15m2 (ukupno 100m2), a možete prijaviti i suprugu ako ona nema nekretninu na svoje ime i to vam je još dodatnih 15m2, što bi značilo da ne bi platili porez na prenos apsolutnih prava, jer bi to sa suprugom iznosilo 115m2 koliko ima vaša kuća. Ukoliko prijavljujete decu i vas, onda plaćate porez na razliku u kvadraturi, a to je na 15m2, po skali koju određuje nadležna poreska uprava na kojoj se nalazi nepokretnost.

   Pozdrav!

 18. Jarmila

  Poštovani,
  Godine,2008. prodali smo stan, brat, sestra i ja, po ostavini roditelja, dobivši 1/3 vrednosti stana, nikada se nisam zaduživala za porez na imovinu, kakve su moje obaveze pri kupovini prvog stana, od 40m2, od investitora ili vlasnika?Hvala. Pozdrav

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   vi ste ostavinom stekli 1/3 stana i bili ste dužni da nadležnoj poreskoj upravi podnesete poresku prijavu PPI-2 (godišnji porez na imovinu), iako ste oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava kao prvi nasledni red, ipak ste pravnosnažnom ostavinom postali poreski obveznik kao jedan od suvlasnika stana. Proverite vaš status u PU, tražite uverenje da niste bili poreski obveznik, po ovome što ste napisali, po zakonu nemate pravo na poresko oslobađanje.

   Pozdrav!

 19. Helena

  Kupila bi nov stan od 35 m2 direktno od investitora, znači sa PDV-om.
  Imam li pravo povraćaj PDV-a?
  Nikada nisam imala stan u vlasništvu, tj. nikada plaćala porez na imovinu,
  Moj suprug je kupio stan 2009 godine od 47,33 m2 i da bi se oslobodio poreza na apsolutno prava svojine za preostalih 7,33 m2 iskoristio je pravo da mene navede kao člana porodičnog domaćinstva i tako se oslobodio tog poreza, čak nisam iskorišćena ni za celih 15 m2.
  Imam li prava povraćaja PDV za kupovinu svog prvog stana?
  Hvala

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,

   nemate pravo na povraćaj, jer ste ga iskoristili kao član porodičnog domaćinstva, kada je vaš suprug kupovao stan, iako je to iznosilo samo tih 7m2.

   Pozdrav!

 20. Dragan

  Poštovani,
  sa investitorom sam sklopio ugovor tako sto sam finansirao i izvodio odredjene vrste radova. S obzirom da mi je to prva nekretnina da li imam pravo na povraćaj PDV-a. ?

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   koliko razumem stan nije stečen ugovorom o kupoprodaji, verovatno nekom kompenzacijom, pa savetujem da proverite sa advokatom.

   Pozdrav!

 21. Interesuje me dali imam povraćaj pdv,ako sam testamentom nasledio deo kuće,a hoću da prvi put kupim stan.hvala

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,

   ako ste nasledili deo kuće, to znači da ste vlasnik iste sa određenim udelom, pa samim tim i poreski obveznik.
   Kupac prvog stana je onaj koji se ne zadužuje porezom na imovinu.

   Pozdrav!

 22. Sanja

  Poštovani,
  kupujem nov stan od investitora od 44m2, ali sam u prošlosti imala u suvlasništvu zemlju i deo kuće (nasledstvo), koje sam u međuvremenu prodala. Da li imam pravo na povraćaj poreza, s obzirom da od 2004. nemam nikakvu imovinu u svom vlasništvu?
  Hvala unapred!

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,
   nasleđem ste stekli nepokretnost, nebitno koje godine, i bili poreski obveznik, nemate pravo na poraćaj PDV-a.

   Pozdrav!

 23. Nena

  Postovani, suprug je strani drzavljanin, dok ja imam stan u vlasnistvu. Imamo dvoje dece. Da li postoji nacin na koji bismo mogli da iskoristimo povrat PDV-a, stan ima 56m2? Hvala unapred.

  • Nena

   Samo da napomenem, suprug ima stalni boravak u Srbiji, tu zivi vec 12 godina, dok ce sledece godine biti i tri godine braka, kada ce imati pravo i na drzavljanstvo RS.

   • Akropola nekretnine

    Poštovana,
    uslov za povraćaj PDV-a je da vaš suprug ima srpsko državljanstvo.

    Pozdrav!

 24. Dragan

  Postovani, prilikom kupovine prvog stana bio sam oslobodjen PDV-a, takodje sam ubrojao i clanove porodice na njih sam dobio oslobadjanje poreza . Sada moj sin treba da kupi svoj prvi stan od investitora. Da li lma pravo na povracaj PDV-a obzom da sam na njega iskoristio pravo za oslobadjanje istog.

 25. Nataša

  Poštovani,
  Ukoliko sam vlasnik stana koji je još uvek u proceduri legalizacije, da li imam pravo na povrat PDV-a ukoliko sada kupim novu nekretninu, obzirom da se kod prve još uvek ne nalazim upisana u katastru?

  • Akropola nekretnine

   Samo na prvu stecenu nekretninu imate pravo na poresko oslobadanje, nevezano za uknjizbu iste.

 26. Dragan

  Postovani,

  Ako se oslobodim placanja poreza na prenos apsolutnih prava na osnovu svojih 40 kvadrata i za dvoje dece po 15 kvadrata da li ce ta deca kad odrastu takodje imati tu mogucnost pri kupovini svoje nekretnine ili ce je ovime izgubiti? Znaci pitanje je za porez na apsolutna prava, ne na povracaj PDV-a.

  Hvala unapred.

  Pozdrav

  • Akropola nekretnine

   Vasa deca nece u buducnosti moci da iskoriste pravo na povracaj poreza, ukoliko ih sada prijavite za poresko oslobadanje.

 27. Nenad

  Postovani, brat i ja smo dobili kucu na poklon odnosno kuca je na nasem imenu. Ukoliko bih ja kupio sebi stan da li sam tom prilikom oslobodjen placanja poreza kao kupac svoje prve nekretnine? Unapred hvala

  • Akropola nekretnine

   Postovani,
   Nemate pravo jer ste vec suvlasnik kuce i samim tim poreski obveznik.

   Pozdrav!

 28. Sasa

  Postovani, planiramo kupiti kucu od 180kv, zanima me koliko bi platili poreza na to i da li ima neke veze to sto imam auto na svom imenu? Ima nas troje u porodici…

  • Akropola nekretnine

   Postovani,
   Nadlezna poreska uprava izdaje poreska resenja u zavisnosti od mnogih parametara. Ukoliko niste imali nikada nekretninu na svoje ime imate pravo na poresko oslobadjanje. Automobil nema veze s tim.

   Pozdrav!

 29. Marko

  Postovani,
  imam jednu veliku dilemu i cenio bih ako mi mozete pomoci da je razresim.
  2012te moja majka je kupila stan u staroj gradnji od fizickog lica od 53 kvadrata i da ne bi platila porez na apsolutna prava prijavila je mene kao clana porodice koji ce ziveti u tom stanu sa njom. Na taj nacin smo bili oslobodjeni poreza. Medjutim evo 5 godina kasnije ja zelim da podignem stambeni kredit za stan u novogradnji pa me zanima da li ja sada imam pravo na refundaciju PDV-a prilikom kupovine ovog stana od investitora? Na sebi nemam apsolutno nikakvu nekretninu niti sam ikada imao nesto, osim sto sam eto za taj stan bio prijavljen kao clan porodice radi navlacenja jos 15 kvadrata za oslobodjenje od poreza.

  • Akropola nekretnine

   Postovani,
   Vi ste vase pravo na poresko oslobadjanje iskoristili kada je majka kupovala, tako da vise nemate pravo na povracaj.

   Pozdrav!

   • Marko

    U redu, hvala Vam, Recite mi jos, postoji li mogucnost da trazim povracaj na ime supuruge i dece ako ja nemam pravo na to?

 30. Slaviša

  Poštovani zanima me prvi deo teksta.Treba da nasledim kuću narednih meseci.A supruga i ja planiramo da kupimo stan(starija gradnja) na kredit vrednosti 45000 e,ja sam hteo biti nosilac kredita.Koliki bi mi iznosili troškovi (porez i prenos aps.prava)kad bi vlasnik kuće pa kupio stan i kad ne bi bio vlasnik kuće pre kupovine stana?
  Unapred zahvalan

 31. Marko

  Poštovani,
  Da li imam povraćaj PDV-a na kupovinu novog stana,za razliku u kvadraturi? Ako imam na sebi kuću od 15 kvadrata. Kupi bih stan od 40 kvadrata? Da li sam oslobođen 40-15 na 25 kvadrata?
  Unapred hvala

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,

   nemate pravo na poresko oslobađanje, jer se već zadužujete porezom na imovinu na kuću koju imate, bez obzira koliko ona ima kvadrata.

   Pozdrav!

 32. Miloš

  Poštovani, planiram da kupim stan na kredit od pravnog lica. Trenutno živim u kući koja nije u mojem vlasništvu odnosno nije legalizovana. Kuću su sagradili moji roditelji. Kuća je na više etaza pa postoji više priključaka za struju i telefon. Jedan se vodi na moje ime i plaćam dažbine za njih. Postupak za legalizaciju je pokrenut pre više godina ali je i dalje u toku. Pri predaji dokumenata navedeno je bratovljevo i moje ime. Pitanje je da li me to sprečava da ispunim uslov za povrat PDV-a na kupovinu prvog stana? Nisam do sada plaćao niti dobio rešenje za porez na moje ime. Unapred hvala.

  • Akropola nekretnine

   Poštovani,
   vaše pitanje zahteva poduži odgovor i neka pitanja.
   Najbolje se obratite advokatu, a možete pozvati i nas.

 33. Postovani,
  da li imam pravo na povracaj poreza na apsolutna prava, ako kupim stan, koji mi je prva nekretnina u vlasnistvu, ali necu ziveti odmah u njemu, nego ga izdati drugim licima. Unapred hvala.

  • Akropola nekretnine

   Poštovana,

   naravno da imate pravo na povraćaj, nevezano da li živite u njemu.

   Pozdrav!

 34. mirko

  Kupuio sam stan u novogradnji u platio PDV notaru prilikom zakljucenja ugovora o kupovini stana i PDV pravnom licu od kojeg sam kupio stan. Iznos PDV za kupovinu stana plaćen investitoru izvršen mi je povraćaj. Iznos PDV koji sam platio notaru nije mi vrćen i da li u obavezi poreski organ da mi izvrši povraćaj PDV plaćen notaru. Ako nemam prvo gde to piše.Hvala

  • Akropola nekretnine

   Nemate pravo na povracaj PDV-a na taksu za overu ugovora koji ste platili belezniku. Taj porez nema nikakve veze sa kupovinom vaseg prvog stana.

 35. Akropola nekretnine

  OVAJ ČLANAK JE DOSTIGAO MAKSIMALAN BROJ KOMENTARA.
  NIJE MOGUĆE OSTAVITI KOMENTAR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *